Sidebar
جستجو در مجله کودک
پستهای پربازدید
تگهای محبوب
مزایای قصهگویی و تأثیرات آن بر روی ذهن و مهارتهای کودک
نسرین ولی خانی
قصه یکی از محبوبترین سرگرمیهای هر کودکی است که از طریق آن حتی میتوانید گامی مؤثر و مثبت در راستای تربیت کودک خود بردارید. اگر میخواهید با مزایای قصهگویی آشنا شوید ادامه مطلب را از دست ندهید.
شما بهعنوان والدینی مسئولیتپذیر چند بار در هفته برای فرزند خوب قصه میخوانید؟ باوجود مشغلههای دنیای امروز بعید نیست که بگویید هیچوقت و یا خیلی کم! البته با فشارهایی که بر روی پدر و مادرهای جوان است چه از لحاظ اقتصادی و چه از لحاظ چالشهای تربیتی موجود، کمی به شما حق میدهیم. اما اعتیاد به دنیای مجازی و دیجیتال را نیز نباید فراموش کرد. همهی این موارد سبب شده تا والدین زمان کمتری برای فرزندان خود بگذارند و هنر قصهگویی بهدست فراموشی سپرده شود. پسازاین با دانستن مزایای قصهگویی، حتماً زمانی از روز را به پرورش کودک خود از طریق قصه اختصاص خواهید داد. با قصهگو همراه شوید.
قصهگویی چه اثراتی بر روی کودکان دارد؟
کودکان به طور غریزی عاشق کتاب و قصه هستند زیرا از طریق داستان با دنیای جدیدی آشنا میشوند که قبلاً با آن روبرو نشدهاند. علاوه بر آن قصه سبب به وجود آمدن ایدههای جدید در ذهن کودک میشود و میتواند اطلاعات بیشتری دربارهی زندگی، جهان و حتی خودشان کسب کنند. قصهگویی نهتنها رابطهی شما با فرزندتان را تقویت میکند، بلکه مزیتهای زیادی را برای شما به ارمغان میآورد. پیش از آن که به این اثرات بپردازیم، بهتر است بدانیم منظور ما از قصهگویی چیست.
قصهگویی چیست؟
منظور از قصهگویی خواندن یک داستان از یک کتاب است. حتی اگر کتابهای فیزیکی و یا دیجیتالی را در دسترس ندارید، میتوانید بخشی از خاطرات خود را تعریف کنید و یا داستانی ساده با استفاده از خلاقیت خود بسازید. یکی از روشهای عالی برای قصهگویی کتاب خواندن با صدای بلند برای کودکان است که خود مزیت های زیادی را در بر دارد.
مزایای قصهگویی چیست؟
با پیشرفت فناوری، کارتون و انیمیشنهای جذابتری نیز ساخته شده است. بسیاری از والدین جوان نیز ترجیح میدهند، برای کودک خود کارتون بگذارند تا خوابش ببرد. اما پیشنهاد بهتر برای این دسته از والدین، قصههای دیجیتالی است. شما بهراحتی و با نصب کتاب الکترونیکی قصهگو، میتوانید علاوه بر استفاده از مزایای قصهگویی، در زمان نیز صرفهجویی کنید. در این صورت میتوانید به کارهای شخصی خود نیز برسید. در ادامه به ۷ مورد از تأثیرات قصهگویی بر روی کودک میپردازیم.
آموختن ویژگیهای مثبت از داستانها
فرقی ندارد که در کجای جهان باشید، در هر حال کودک شما عاشق قصه است. کودکان دوست دارند که دربارهی شخصیتهای موردعلاقهی خود بیشتر بدانند و حتی در برخی از مواقع حتی از آنها الگوبرداری میکنند.
اگر شما قصههای معناداری برای کودک خود بخوانید میتوانید پیامهای مثبت آن را به او منتقل کنید. بهتر است از قصههایی استفاده کنید که در آن ویژگیهای مثبت مانند: شجاعت، صداقت، دانش، مهربانی و تفکر در آن پررنگ باشد. این کار باعث میشود تا این ویژگیها از همان خردسالی در آنها نهادینه شود.
بهبود مهارتهای گفتاری و افزایش دایرهی واژگان
وقتی داستانی را تعریف میکنید، درواقع در حال آموزش زبان به کودک هستید زیرا کلمات جدیدی به گوش فرزندتان میخورد و دایرهی لغات وی گستردهتر میشود. از سوی دیگر قصه یکی از بهترین راههایی است که میتوانید تلفظ درست کلمات را به خردسالان بیاموزید.
تقویت مهارت شنوایی تنها با داستان
یکی از راههای تقویت شنوایی کودکان، قصه خواندن است. زمانی که داستانی میخوانید، کودکان حس شنوایی خود را به کار میگیرند تا از داستان جا نمانند. اغلب کودکان بیشتر از آن که شنوای خوبی باشند، بیشتر صحبت میکنند. از دیگر مزایای قصهگویی این است که کودک میآموزد تا با دقت تر به مطالب گوش کند.
آشنا کردن کودک با فرهنگهای متفاوت
معمولاً کودکان خردسال در فضاهای فرهنگی قرار نمیگیرند، به همین دلیل بافرهنگ و کشورهای گوناگون در سراسر جهان آشنا نیستند. قصهگویی یکی از بهترین فرصتهایی است که میتوانید توسط آن کودکانتان را با نقاط مختلف دنیا آشنا کنید. برای این کار تنها کافیست قصههایی از مکانهای مختلف و سنتهای مخصوص به آن منطقه برای کودک خود بگویید تا یک پیشزمینهی ذهنی از سایر فرهنگها در ذهن کودک شما ایجاد شود. با انجام این کار دید کودک نسبت به جهان هستی باز خواهد شد.
بالا بردن توانایی کودک در برقراری ارتباطات
ذهن کودکان همیشه در حال کنجکاوی کردن است اما در برخی از موارد کودکان نمیتوانند و یا نمیدانند که چطور سؤال خود را مطرح کنند. قصهگویی به کودک شما کمک میکند تا بتواند سؤالات خود را بهدرستی بپرسد.
علاوه بر این به آنها یاد میدهد تا چگونه آغازگر یک مکالمه باشند و اعتمادبهنفس بالاتری داشته باشند. اگر بهطور منظم کودکان به قصه گوش کنند، در آینده به سخنوران بینظیری تبدیل خواهند شد و روابط اجتماعی قوی خواهند داشت.
از مزایای قصهگویی میتوان به بالا بردن قدرت تصمیمگیری اشاره کرد.
در اکثر مواقع وقتی کودک در شرایط سختی قرار میگیرد، دچار سردرگمی و گیجی میشود. داستان شخصیتهای مختلف که در شرایط دشواری قرار گرفتهاند، میتواند به کودکان کمک کند تا با راه حلهای گوناگون مشکلات آشنا شوند. درنتیجه وقتی فرزند شما در شرایط مشابه قرار میگیرد، میتواند با کنترل استرس و اضطراب خود بهسادگی تصمیم درستی را بگیرد. برای آنکه بتوانید از این مزیت قصهگویی استفاده کنید، باید داستانهایی را انتخاب کنید که در آن رنج و شادی بهوضوح مشخص هستند. با این روش خردسالان میآموزند که زندگی مجموعه از اتفاقات خوب و بد در کنار یکدیگر است و باید برای شرایط مختلفی آماده باشد.
افزایش تمرکز و آستانه صبوری کودکان با قصهخوانی
معمولاً شاهد رفتار عجولانه و بدون صبر در کودکان هستیم. همانطور که در بالا اشاره کردیم یکی از مزایای قصهگویی، تقویت مهارت شنیداری کودکان است. اما در کنار این مهارت کودک شما میآموزد که باحوصله و صبر باید داستان گوش بدهد. در غیر این صورت بخشی از آن را از دست خواهد داد. شنیدن داستان به فرزند شما کمک میکند تا متوجه شود که ممکن است تفسیر او از ماجرا درست نباشد و برای درک کامل آن باید تا انتها به آن گوش بدهد.