Sidebar
جستجو در مجله کودک
پستهای پربازدید
چگونه کودکان را به قصه علاقهمند کنیم؟
کتابخوان کردن کودکان علاوه بر رشد علمی آنها، در افزایش مهارتهای ارتباطیشان نیز نقش اساسی خواهد داشت. علاقهمند کردن کودک به قصه موجب تقویت روانخوانی، افزایش دایره لغات، بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان ، بهبود تفکر تحلیلی و بهبود مهارت حل مسئله او خواهد شد. البته مزیتهای قصهخوانی تنها محدود به این موارد نیست و تأثیرات عمیقتری بر کودک دارد.
چگونگی علاقهمند کردن کودک به قصه
بهترین راه برای علاقهمند کردن کودک به قصه کتاب خواندن با کودک از سنین پایین است. با کتاب خواندن برای کودک او بهمرور نحوه کتابخوانی را میآموزد و این مسئله به او انگیزهای دو چندان برای کتابخوان شدن در آینده خواهد داد. خوب است بدانید که بعضی از کودکان از ابتدا به کتاب خواندن علاقه زیادی نشان میدهند ولی اگر کودک شما اینگونه نبود، لازم نیست نگران باشید. اولین کاری که باید انجام دهید این است که ریشهیابی کنید که چرا کودک شما به کتاب خواندن علاقهمند نیست سپس با اعمال روشهای تربیتی مؤثر میتوانید کودکی کتابخوان تربیت کنید.
علل عدم علاقه کودکان به کتابخوانی
بسیاری از کودکان از کتاب خواندن خوششان نمی آید، در زیر دلایل رایجی که باعث این مشکل می شوند را بیان کرده ایم:
- کودک احساس میکند که کتاب خواندن کار سختی است.
- روخوانی کودک خوب نیست و در خواندن کتاب مشکل دارد.
- کتاب خواندن برای کودک کاری خسته کننده است.
- کودک هنوز کتاب مورد علاقه اش را پیدا نکرده است.
- انتخاب قصه برای کودک صحیح نبوده است.
با ریشهیابی علل عدم علاقهمندی کودک به کتابخوانی، میتوانید موانع موجود را از سر راه برداشته و لذت مطالعه را برای او دو چندان کنید. برای علاقهمند کردن کودک به قصه میتوانید عادت کتابخوانی را به یک سرگرمی تبدیل کنید، در این صورت یادگیری نیز برای او آسانتر میشود.
10 راه موثر برای علاقهمند کردن کودک به قصه
برای کتابخوان کردن کودکان میتوانید از ۱۰ روش ساده گفتهشده در زیر استفاده کنید و نتایج شگفتانگیزی را مشاهده کنید.
1) محیط مناسبی برای مطالعه بسازید.
برای علاقهمند کردن کودک به کتاب مکان مشخصی را در خانه برای کتابخوانی در نظر بگیرید. سعی کنید با وسایلی نظیر یک کاناپه راحتی، کتابخانهای کوچک و وسایل سرگرمکننده دیگری نظیر دفتر و قلم آنجا را به مکان جذابی تبدیل کنید. با قرار دادن این وسایل در گوشهای از منزل آن مکان را به کنجی دنج و دلنشین برای کودک خود تبدیل کنید.
2) کودک خود را تشویق به خواندن همه چیز کنید.
به کودک خود بیاموزید که خواندن فقط محدود به کتاب نمیشود و او در تمام طول روز میتواند با خواندن علائم رانندگی، تابلوهای خیابانی، نام فیلمهای تلویزیونی و … مهارت خواندن خود را تقویت کند. با تقویت مهارت خواندن میل او به کتاب خواندن نیز بیشتر میشود.
3) برای او الگو باشید.
کودکان از اطرافیانشان الگوبرداری میکنند، پس حتماً جلوی آنها کتاب بخوانید تا یاد بگیرند. همچنین آنها را در مکانهایی قرار دهید که افراد در حال کتاب خواندن باشند، فضاهایی مانند کانونهای پرورش فکری مکانهای مناسبی برای علاقهمند کردن کودک به قصه میباشند. علاوه بر کتاب با خواندن مجله و روزنامه، اهمیت خواندن را بهصورت مستقیم به او نشان دهید. میتوانید زمانی که در حال کتاب خواندن هستید، از کودک خود بخواهید تا با کتاب خودش به شما ملحق شود.
4) کتاب هایی با داستان های واقعی انتخاب کنید.
برای علاقهمند کردن کودک به کتاب داستانهایی را انتخاب کنید که ممکن است در زندگی واقعی کودک رخ دهند. درصورتیکه کودک بتواند با خواندن کتاب، جواب پاسخهایی که در زندگی برایش مطرح میشود را پیدا کند، علاقه او به مطالعه افزایش پیدا میکند.
5) دسترسی به کتاب را در خانه راحت کنید.
برای علاقهمند کردن کودک به قصه کتاب و لوازم مطالعه را در مکانی قرار دهید که جلو چشم او باشند. کودک شما با دیدن کتاب در خانه درمییابد که خواندن، فقط مختص مدرسه نیست و او در خانه نیز باید مطالعه داشته باشند.
6) برای علاقهمند کردن کودک به قصه به کتابخانه محله سر بزنید.
با رفتن به کتابخانه محله و دریافت کارت عضویت میتوانید کتاب خواندن را به کاری لذتبخش تبدیل کنید. با کودک خود میان کتابهای کتابخانه بگردید و هر کتابی که توجه او را جلب کرد را از کتابخانه قرض بگیرید.
7) در مورد کتابی که فرزندتان میخواند با او صحبت کنید.
پسازاینکه فرزندتان کتابی را به اتمام رساند، خوب است که در مورد موضوع کتاب، اتفاقاتی که در کتاب افتاده یا حتی شخصیت موردعلاقه او در کتاب صحبت کنید. انجام این کار تمرکز و توجه کودک هنگام کتابخوانی را بالاتر میبرد. برای علاقهمند کردن کودک به قصه میتوانید این کار را بهصورت خانوادگی انجام دهید و اگر فرزند تمایل داشت والدین نیز راجع به کتابی که مطالعه کردهاند صحبت کنند.
8) کتابهایی با موضوعات مختلف را برای کودکتان تهیه کنید.
در ابتدا برای علاقهمند کردن کودک به خواندن میتوانید کتابهایی با موضوعات مختلف را برای او خریداری کرده و در اختیارش قرار دهید. سپس با شناسایی موضوع موردعلاقه کودک که میتواند: داستانهای علمی، کارآگاهی، رازآلود، کمیک و ... باشد، کتابهایی در آن ژانر را بیشتر در اختیارش قرار دهید. کتابهایی که مطابق سلیقه خود کودک باشد، لذت مطالعه را برایش ۲ چندان کرده و احتمال تبدیل او به فردی کتابخوان را بیشتر میکند.
9) کودک خود را حمایت کنید.
اگر احساس کردید که عدم علاقه کودک به کتاب خواندن به دلیل مشکل او در روخوانی است، تا پایان رفع این مشکل در کنار کودک خود قرار بگیرید و او را حمایت کنید. برای اطمینان از وجود این مسئله میتوانید با معلم او در مدرسه ارتباط گرفته و حتی روشهای پیشنهادی او برای رفع مشکل روخوانی را نیز بررسی کنید.
10) علاقهمند کردن کودک به قصه با هر شب کتاب خواندن
برای علاقهمند کردن کودک به قصه باید کتاب خواندن را به یک روتین شبانگاهی تبدیل کنید. دقیقاً مشخص کنید که هر شب میخواهید به مدت چند دقیقه و در کجا کتاب بخوانید.