Sidebar
جستجو در مجله کودک
پستهای پربازدید
تگهای محبوب
8 راهکاری که برای قراردادن کودک خجالتی در اجتماع، معجزه میکند!
به احتمال زیاد اکنون که در حال خواندن این مطلب هستید، کودکی خجالتی در خانه دارید و واقعاً نمیدانید باید برای او چه کنید! اگر چنین است، باید بگوییم جای درستی را برای مطالعه انتخاب کردهاید.
این روزها، ویژگیهای خجالتی بودن نه تنها در بین کودکان، بلکه در بزرگسالان هم بهوفور دیده میشود و شاید خود شما هم در بخشی از زندگیتان با آن دستوپنجه نرم کردهاید؛ بنابراین شاید بتوانید درک بهتری از کودکتان داشته باشید. خجالتی بودن، جزو آن دسته از ویژگیهای شخصیتی است که باید هر چه سریعتر اقدام به رفع آن کنید. تنها در نظر داشته باشید، خجالتی بودن آنقدرها هم بد و مورد انتقاد نیست، این ویژگی را سرزنش نکنید و با ذهنی باز تا انتهای این مطلب با راهکارهای قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع، همراه ما باشید.
نشانههای کودک خجالتی
بدون شک اولین و مهمترین نکتهای که به چشمتان آمده است تا شما را برای خواندن راهکارهای قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع تشویق کند، دیدن نشانههای این ویژگی شخصیتی است.
کودکان خجالتی به طور کلی ویژگیهایی دارند که آنها را از بقیه بچهها متمایز میکند و شما به راحتی میتوانید تشخیص دهید که آیا کودکتان از این کمرویی رنج میبرد یا خیر؟ برخی از این مشخصههای کودکان خجالتی موارد زیر هستند:
● کودکان خجالتی تمایل دارند تنهایی بازی کنند. وقتی آنها را در جمع دیگر کودکان قرار میدهید، به نظر میرسد که از خودشان واکنشهای عصبی نشان میدهند یا از حرف زدن در آن جمع فرار میکنند.
● آنها بیشتر دوست دارند تماشاگر باشند! در واقع کودکان خجالتی معمولاً به دیگر بچهها نگاه میکنند، فعالیتهایشان را زیر نظر میگیرد، اما خود به جمع آنها برای بازی ملحق نمیشود.
● معمولاً این کودکان ساکت هستند و موضوع مشترکی برای صحبت با بقیه بچهها، پیدا نمیکنند.
● اگر امکان صحبت و حلوفصل مشکلات کودکانه خودشان باشد، معمولاً این فرصت را از خودشان میگیرند و تحت هر شرایطی از صبح با هم سن و سالان، فرار میکنند.
با کودک خجالتی چه کنیم؟
حالا میدانید کودک شما، خجالتی است یا خیر! اگر با توجه به نشانههای این کودکان، فرزند شما هم در دسته افراد کمرو قرار میگیرد، همین حالا آستین بالا بزنید و به دلبندتان برای اجتماعی شدنش، کمک کنید. میپرسید چگونه؟ راهکارهای زیر در مسیر قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع، همراهتان خواهند بود:
دست از سرزنش کردن بردارید، او را بپذیرید!
اگر جزو آن دسته از مادر و پدرهایی هستید که نمیتوانید خودتان را کنترل کنید و در حضور جمع فرزندتان را تنبیه میکنید، همین حالا دست از این شیوه تربیتی نادرست بردارید. با این کار نه تنها به رفع مشکل کمکی نمیکنید، بلکه خیانت بزرگی هم در حق فرزندتان میکنید. در چنین شرایطی او ترجیح میدهد در جمع کنارهگیری کند و هیچ کاری انجام دهد تا تنبیه و سرزنش هم نشود. بنابراین روز به روز احساس خجالت و کمرویی او بیشتر میشود.
بهترین کاری که میتوانید برای قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع انجام دهید، آن است که اشتباهاتش را بپذیرید! این باور را ایجاد کنید که او حق اشتباه کردن، عذرخواهی و شیطنت را دارد. یادتان نرود شما هم روزی این اشتباهات را داشتهاید و اگر سرزنش میشدید شاید این روزها روابط عمومی خوبی را تجربه نمیکردید.
خجالتی بودن را به خورد او ندهید.
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که پدر و مادرها در رفتار با چنین کودکی انجام میدهند، آن است که دائما به او برچسب کمرو و خجالتی بودن را میزنند.
این موضوع باعث میشود این باور در او شکل بگیرد که واقعاً خجالتی است و راهی برای خلاص شدن از شر آن ندارد! از این رو در برابر هر تغییری مقاومت میکند و همه تلاشهای شما عملاً بی نتیجه خواهد بود.
سعی کنید بیشتر به او نشان دهید که مشکلی ندارد و این موضوع براساس علتهایی به وجود آمده و به راحتی قابل حل است. به او کمک کنید تحت هر شرایطی خودش را دوست داشته باشد.
همچنین یادتان باشد، هرگونه بحث و صحبتی در رابطه را خجالتی بودن را در جلوی جمع انجام ندهید و کاری نکنید که در حضور بقیه افراد مرکز توجهها باشد؛ چراکه آزار و اذیت زیادی را در آن لحظات از درون تحمل میکند.
اولین قدم را شما بردارید .
یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع انجام دهید، آن است که قدمهای ابتدایی را شما برایش بردارید. معمولاً دردانههایتان در همین قدمهای ابتدایی به علت خجالتی بودنشان، دست از تلاش میکشند و به سمت ارتباط نمیروند؛ از این رو این کار را شما برایش انجام دهید تا چالش زیادی را حس نکند و در برابر تغییر منعطفتر باشد.
به احتمال زیاد خودتان هم تجربههایی را داشتهاید که در پارکها یا در هر فضای دیگری، کودکی به سمتتان بیاید و بگوید با من دوست میشوی؟
اگر کودک خجالتی شما در چنین شرایطی قرار بگیرد ممکن است احساس عصبانیت کند و به آن ارتباط پاسخ مثبتی ندهد. بنابراین برای جبران، شما در خانه موقعیتهایی را ایجاد کنید که مجبور به بازی دو نفره یا بازی با هم سن و سالانش باشد. اولین قدم دوستی در محیطهای عمومی را شما برایش بردارید. سعی کنید مهارتهای ارتباط را به او آموزش دهید و از او بخواهید علایقش را به همراه دوستانش دنبال کند؛ چرا که با این کار لذت چندین و چندبرابری را تجربه خواهد کرد.
رفیق و همراه فرزندتان باشید .
از دیگر بهترین کارهایی که میتوانید برای قراردادن کودک خجالتی در اجتماع انجام دهید آن است که برای او گوشی شنوا باشید. تلاش کنید این احساس را برای او به وجود بیاورید که صمیمیترین دوست او هستید و به راحتی میتوانید بابت آنچه در درونش میگذرد با شما صحبت کند. فضای مناسبی را ایجاد کنید و اجازه دهید با خیال راحت درباره خجالتی بودنش با شما صحبت کند. شما هم او را درک کنید و بگویید که در زمانهایی چنین چیزی را تجربه کردهاید. به او نشان دهید که به خوبی او را میفهمید و مشکلی ندارد! در ادامه او را تشویق به کسب موفقیتها و بالابردن اعتماد به نفسش کنید.
دور افکار منفی کودک، یک خط قرمز پررنگ بکشید .
این را همیشه به یاد داشته باشید که شما به عنوان والدین فرزندتان، بزرگترین الگوی او هستید. حتی اگر لجبازترین کودک دنیا را هم داشته باشید، باز هم حرفهای شما برای او سند است و در ذهنش به خوبی نقش میبندد.
کودکان خجالتی معمولاً دارای افکار منفی زیادی هستند. آنها فکر میکنند دیگران آنها را دوست ندارند، نمیخواهند با آنها بازی کنند یا ارزشی برایشان قائل نیستند! از این رو، یکی از کارهای مهمی که برای قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع انجام دهید آن است که خط قرمز پررنگی دور این افکار برای آنها بکشید.
با زبان بی زبانی یا به طور مستقیم همواره به او گوشزد کنید که فردی دوستداشتنی است، همه دوست دارند که با او در بازیهایشان شریک شوند و بودن او در اجتماع باعث لذت همه است. شما با حرفهایتان این قدرت را دارید که به فرزندتان کمک کنید خودش را باور کند و کم کم دست از فکرهای منفی و مخرب بردارد.
ناشناختهها را تبدیل به فضایی امن کنید .
یکی از دلایلی که باعث میشود کودکان از قرار گرفتن در محیط و ارتباط با بقیه فرار کنند، آن است که در برخورد با دنیای ناشناختهها دچار استرس و ترس میشوند.
به عنوان مثال فرض کنید دلبندتان به مهمانی دوستانش دعوت شده است. از آنجایی که تا به حال در آن محیط نبوده، احساس ترس و اضطراب میکند. شما میتوانید پیش از تولد رابطهاش با آن دوستش را بیشتر کنید، او را به محیط مهمانی ببرید و آن ناشناخته غول پیکر ذهنش را برایش به فضایی امن تبدیل کنید.
ارتباط با اجتماع، سادهتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید.
گاهی مادر و پدرها دچار این اشتباه میشوند که اگر فرزند شیرینزبانی ندارند، به معنای کمرویی او است. یا در برخی مواقع در مواجه شدن با کودک حاضر جواب دیگری، او را با فرزند خودشان مقایسه میکنند و به او برچسب خجالتی بودن میزنند. این را بدانید اجتماعی بودن به معنای اصطلاحاً "چلچل زبان بودن" نیست! شما نیاز است تنها روی صحبتهای عادی روزمره و دستورالعملهای اجتماعی ساده تمرکز کنید. به عنوان مثال شیوه احوالپرسیهای ساده و دوستانه، با صدای رسا حرف زدن، تمجید از دیگران و استرس نداشتن را به او آموزش دهید.
باید صبر کنید!
اگر واقعاً میخواهید کمکی به قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع بکنید، این را بپذیرید که پیش از هر چیز باید صبور باشید. همین حالا اگر خودتان بخواهید یکی از عادتهای رفتاری چندین و چندسالهتان را کنار بگذارید، احتمالاً به دلیل خارج شدن از محیط امنتان احساس بدی را تجربه کنید و برای این تغییر زمان زیادی را صرف کنید.
کودکتان هم دقیقاً مثل شما! او برای این تغییر زمان میخواهد و باید به صورت صد درصدی به او ایمان داشته باشید.
سخن آخر در رابطه با قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع
این هم از راهکارهای قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع! منتظر چه هستید؟ همین حالا تک تک این شیوهها را به کار ببندید و معجزهشان را خودتان تجربه کنید.
در آخر سپاسگزاریم که وقت ارزشمندتان را برای خواندن این مطلب صرف کردید. اگر سؤال و یا تجربهای در زمینه قرار دادن کودک خجالتی در اجتماع دارید، در بخش نظرات با ما و دیگر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.