Sidebar
جستجو در مجله کودک
پستهای پربازدید
تگهای محبوب
راهکار های مناسب برای کاهش اضظراب کودکان
گریه، خشم، جدانشدن از والدین یا آسیب به خود مثل جویدن پوست لب و ناخنها، مشکلات خواب و... از جمله علائمی است که نشان میدهد کودک شما دچار اضطراب شده است و باید برای آن چارهای بیندیشید
اضطراب در کودکان میتواند بر روند رشد و کسب مهارتهای آنها تأثیر جدی داشته باشد. همچنین کاهش عملکرد تحصیلی، مشکلات اجتماعی، مشکلات خواب، اختلالات تغذیهای، مشکلات در تمایز احساسات و حتی اختلالات اضطرابی در سنین بزرگتر میتواند ناشی از استرس و اضطراب در کودکان باشد.
علاوهبرآن اضطراب میتواند به طور مستقیم تأثیر منفی بر اعتمادبهنفس و احساس ارزشمندی کودکان داشته باشد و آنها را از شرکت در فعالیتها و اکتساب تجربیات جدید باز دارد؛ بنابراین، شناخت و مدیریت اضطراب در کودکان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در این مطلب، به بررسی راهکارهایی که میتوانند به کاهش استرس در کودکان کمک کنند، میپردازیم. این منبع به والدین و مربیان کمک میکند تا با شناخت بهتری از استرس کودکان و روشهای کارآمد مدیریت آن، بهترین حمایت را برای رشد سالم و شادابی آنها فراهم کنند.
11 نکته برای کاهش استرس و اضطراب در کودکان
برای کاهش اضطراب در کودکان، رویکردی چندبعدی ضروری است که شامل محیط، شیوههای ارتباطی والدین و کودک و تواناییهای خودکنترلی کودک میشود. در ادامه به شرح گستردهتری از راهکارهای مناسب برای کاهش اضطراب در کودکان میپردازیم. همراه ما باشید.
ایجاد محیطی امن و حمایتآمیز با فعالیتهای روتین
کودکان در محیطهای پیشبینیپذیر احساس امنیت بیشتری میکنند به همین دلیل ایجاد یک برنامهی روزانهی پایدار میتواند به کاهش اضطراب کودک کمک کند. برای مثال داشتن یک فرایند تکرارشونده برای انجام فعالیتهای روزانه مثل صبحانه، بازی، کارتن، میانوعده با تکرار و پایداری بالا میتواند در کاهش اضطرابهای کودک تأثیرگذار باشد.
گفتگو درباره احساسات
به کودکان یاد دهید که در مورد احساسات خود صحبت کنند و احساسات آنها را بدون قضاوت بپذیرید. برای مثال اگر کودک شما ناراحت یا عصبانی است از او بپرسید: «به نظر میاد ناراحتی؟ دوست داری دربارهاش صحبت کنیم؟» و بدون قضاوت به صحبتهای او گوش دهید.
ایجاد محیطی آرام
محیطهای شلوغ و پر سروصدا ممکن است برای کودکان اضطرابزا باشد. محیطهایی با نور ملایم، رنگهای آرامبخش و فضایی منظم را فراهم کنید. برای مثال داشتن اتاقی با رنگ سبز یا آبی روشن و نور مناسب میتواند فضایی آرامشبخش و دور از اضطراب را برای کودکتان فراهم کند.
آموزش مهارتهای مقابله با اضطراب
استراتژیهای تنآرامی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و یوگای کودکان را آموزش دهید تا در مواقع احساس اضطراب، به کار ببرند. برای مثال به کودکان یاد بدهید که در مواقع استرسزا، تنفس عمیق و شمارش تا 10 را تمرین کنند.
بازیدرمانی
از بازیهایی استفاده کنید که به کودکان کمک میکنند تا احساسات خود را کاوش و ابراز کنند و موقعیتهای اضطرابآور را در محیطی کنترلشده تجربه کنند. برای مثال از کودک بخواهید موقعیتهای استرسزا را نقاشی کرده و سپس در آرامش راجع به آن موقعیت و احساساتش در آن لحظه با او صحبت کنید.
توجه به سبک دلبستگیها
اطمینان حاصل کنید که به نیازهای عاطفی کودک بهگونهای پاسخ میدهید که او احساس دلبستگی امن کند. برای مثال زمانی که کودک از مهدکودک برمیگردد بلافاصله استقبال گرمی از او کنید و او را در آغوش بگیرید و محبت و توجه خود را به او نشان دهید.
نشاندادن همدلی
بهجای برچسبزدن به رفتارهای ناشی از اضطراب کودک، به او نشان دهید که درک میکنید او چه احساسی دارد. مثلاً اگر کودکتان از تاریکی میترسد، بهجای نادیدهگرفتن یا انکار ترسهایش به او بگویید: «من متوجه هستم که تاریکی میتونه ترسناک باشه، نظرت با خرید یه چراغ خواب قشنگ برای اتاقت چیه؟»
مدلسازی رفتاری
بهعنوان والدین، مدیریت خودتان در برابر اضطرابها را نشان دهید، چرا که کودکان از رفتارهای شما الگو میگیرند. به طور مثال زمانی که عجله دارید و در ترافیک گیر افتادهاید، نفس عمیقی بکشید و با آرامش کامل سعی کنید وضعیت را تحت کنترل قرار بگیرید تا کودک نیز در مواقع استرسزا شبیه به شما عمل کند.
مشاوره و رواندرمانی
در صورت لزوم، از یک روانشناس کودک برای تعلیم مهارتهای مقابله و کنترل اضطراب کمک بگیرید.
توجه به سلامت جسمانی
اضطراب ممکن است ریشه در مشکلات جسمی داشته باشد، پس وضعیت سلامتی کودک را مرتباً با پزشک چک کنید. مشکلات رژیم غذایی یا اختلالات خواب میتواند باعث ایجاد اضطراب و استرس در کودک شود. در نتیجه رفع مشکلات جسمانی در رفع اضطراب کودک تأثیر مستقیم و مثبت دارد و نسبت به آن نیز حساس باشید.
تقویت اعتمادبهنفس کودک با تشویق
به کودک بابت تلاشهایش تشویقهای مثبت ارائه دهید، حتی اگر به نتیجه موردنظر نرسید. برای مثال اگر کودک نسبت به شناکردن یا حضور در جمع همسنوسالانش اضطراب دارد، با نزدیکشدن به موقعیت سعی کنید او را تشویق و تحسین کنید. گرفتن لبه استخر یا نگاهکردن به جمع سایر کودکان باید از سمت شما با تحسین و انرژی مثبت همراه باشد.
ایجاد فرصتهایی برای موفقیت
کودکان را در موقعیتهایی قرار دهید که قادر به کسب دستاوردهای کوچک باشند تا اعتمادبهنفس آنها افزایش یابد. هنگام پختن غذا یا چیدن وسایل شام از کودکتان کمک بخواهید و او را بابت انجام درست کارهایی که به او سپردهاید تشویق و تحسین کنید تا حس اعتمادبهنفس، رضایت از خود و آرامش در او شکل بگیرد.
نتیجه نهایی
نهایتاً، مهم است که به یاد داشته باشیم کاهش اضطراب در کودکان نیاز به زمان و صبر دارد و به رویکردی منسجم و پشتیبانی مداوم نیازمند است. بهجای تمرکز بر حذف کامل اضطراب، هدف باید این باشد که کودک راههای سالم برای مدیریت و کنترل احساسات خود یاد بگیرد. این امر به آنها کمک میکند تا به افرادی سازگار و مقاوم تبدیل شوند که قادر بهمواجهه با فشارها و چالشهای زندگی هستند.