Sidebar
جستجو در مجله کودک
پستهای پربازدید
تگهای محبوب
چطور با حرفهای کودکمان مخالفت کنیم؟
حفظ آرامش برای نه گفتن یکی از مهمترین کارهایی است که والدین باید انجام دهند. بعضی از کودکان هنگام نه شنیدن شروع به لجبازی و پرخاشگری میکنند. ولی این مهارت شما است که میتواند قضیه را به نفعتان تمام کند.
چطور با حرفهای کودکمان مخالفت کنیم؟
مخالفت با کودک و نه گفتن به او، یکی از کارهایی است که هم باعث ناراحتی کودک و هم والدین میشود. بسیاری از اوقات جروبحثهای بیهودهای نیز بین کودکان و والدین آنها به خاطر نه گفتن پیش میآید. اما راهکارهایی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید لجبازی کودکان را کاهش دهید و درعینحال با خواستههای نامعقول آنها مخالفت کنید. اگر بتوانید بحثهای سازنده با کودکانتان داشته باشید و با رعایت احترام با آنها مخالفت کنید، مطمئن باشید بازخورد خوبی از جانب کودکتان خواهید گرفت. فقط باید هوشمند باشید و از ترفندهایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، استفاده نمایید.
1. از مهارت نه گفتن استفاده کنید.
کودکان در سنین پایین هر چیزی که نیاز دارند را به دست میآورند. اما با افزایش سن و عبور از خردسالی، باید یاد بگیرند که در زندگی هر چیزی که میخواهند را نمیتوانند داشته باشند و این شما هستید که باید این مهارت را به فرزندانتان آموزش دهید. همانطور که مهارت نه گفتن نیاز به تمرین زیادی دارد، مهارت پذیرش نه هم باید در کودکان تقویت شود.
برای انجام این کار باید دقت کنید که در عین مهربانی و احترام با قاطعیت تمام به کودک نه بگویید. منظور از قاطعیت، داد زدن و فریاد کشیدن سر کودک نیست. بلکه شما باید لحن خود را تغییر دهید و بهصورت واضح و قاطع با فرزندتان صحبت کنید.
حفظ آرامش و برقراری ارتباط چشمی در زمان نه گفتن، کمک میکند تا کودک راحتتر حرف شما را قبول کند.
از به کار بردن جملاتی مانند «دیگر نباید این کار را انجام دهی» یا «این کار اشتباه است»، پرهیز کنید. فقط کافی است که شما یک نه قاطع به کودک بگویید. البته ارائه یک توضیح مختصر و دلیل آن میتواند راحتتر کودک را قانع کند. اما اگر وارد جزئیات شوید، مطمئن باشید کودک به چانهزنی ادامه میدهد و شما را وادار به عقبنشینی میکند.
گوش دادن به صحبت کودک هنگام نه شنیدن میتواند به او کمک کند تا نظراتش را اعلام کند. اما درعینحال متوجه شود که نمیتواند قانون را تغییر دهد. بهتر است در این مواقع از کش دادن صحبت پرهیز کنید و با آرامش به کودک بگویید که دیگر نمیخواهید درباره این مسئله صحبت کنید.
2. برای پذیرش نه به کودک زمان بدهید.
این طبیعی است که کودکان بعد از شنیدن کلمه نه شروع به لجبازی، گریه و ناراحتی کنند. اما شما باید بهعنوان یک والد آگاه، خودتان را کنترل کنید و تحت تأثیر گریه و لجبازی کودک قرار نگیرید. بهصورت قاطع از صحبت کردن درباره این موضوع جلوگیری کنید و به کودک بگویید که دیگر قرار نیست درباره این موضوع با یکدیگر بحث کنید. اگر دیدید نیاز دارد در اتاقش تنها باشد و گریه کند، عصبانی نشوید و به دنبال کودک نروید. به او زمان بدهید ممکن است این ناراحتی چند دقیقه یا حتی یک ساعت طول بکشد. شما باید روی حرفتان بمانید و اجازه دهید کودک یاد بگیرد خودش را آرام کند و با نه شنیدن کنار بیاید.
3. هرگز حرفتان را عوض نکنید.
حالا که با خواسته کودک مخالفت کردهاید، بهعنوانمثال او از شما خواسته که برای شام آبنبات بخورد اما شما با این کار موافق نیستید، همیشه باید روی حرفتان بمانید و به آن پایبند باشید. اگر قرار باشد بعضی از وقتها که حالتان خوب است به کودک اجازه بدهید تا به چیزی که میخواهد برسد، یاد میگیرد همیشه با شما جروبحث کند و مرتب برای بله گرفتن از شما سوال بپرسد. پس مهارت نه گفتن را باید در خودتان هم تقویت کنید و به کودک بگویید که جواب من هنوز هم نه است.
4. در صورت نافرمانی کودک با او برخورد کنید.
اگر تکنیکهایی که در مراحل قبل گفتیم کارساز نبود و کودک علیرغم نه گفتن شما کار خودش را ادامه داد، حتماً احساس واقعی خودتان را نشان دهید. اجازه دهید تا کودک طعم سرزنش کردن را بچشد. به این صورت متوجه میشود که عدم پذیرش نه برای او عواقبی دارد و باید مسئولیت کارهایی که انجام میدهد را بپذیرد. سرزنش کردن کودک درباره کار اشتباهی که انجام داده به او کمک میکند تا متوجه شود هر کار بدی عواقبی هم دارد.
5. آرام باشید و به کودک بگویید چه انتظاری از او دارید.
حفظ آرامش برای نه گفتن یکی از مهمترین کارهایی است که والدین باید انجام دهند. بعضی از کودکان هنگام نه شنیدن شروع به لجبازی و پرخاشگری میکنند. ولی این مهارت شما است که میتواند قضیه را به نفعتان تمام کند. بهتر است هنگام نه گفتن به کودک بگویید که چه انتظاری از او دارید تا بتواند رفتار خود را تغییر دهد و با خط قرمزهای شما آشنا شود. درصورتیکه رفتار کودک موجب ناراحتی شما شد و احساس کردید که دارید خونسردی خود را از دست میدهید، قبل از عصبانیت، سکوت کنید. بهتر است اول دلیل عصبانیت شدید فرزندتان را پیدا کنید. درست است که مخالفت با کودک میتواند باعث ناراحتی او شود، اما این شما هستید که باید حواس او را پرت کنید. به این صورت میتوانید از این موقعیت عبور نمایید.
6. یک قانونگذار عادل باشید.
برای اینکه کودکتان فرق بین بله و نه را متوجه شود، باید حتماً در منزلتان قوانین و مقررات خاصی وضع کنید و به کودک یاد بدهید که باید نه را بپذیرد و بر اساس این قوانین عمل کند. اگر میخواهید خیلی زود نتیجه بگیرید باید قوانین ساده و واضحی را در نظر بگیرید. با کودک سازش کنید و در طول زمان محدودیتها را تغییر دهید. با افزایش سن کودک بعضی از محدودیتها کاهش مییابد. بنابراین باید هوشمند باشید و در صورت نیاز با کودک سازش کنید. اما همچنان قوانین خود را رعایت نمایید. بهعنوانمثال درباره زمان خواب و بیداری کودک با افزایش سن او، میتوانید این ساعت را تغییر دهید. اما همچنان روی قانون خود پافشاری کنید و به خاطر رشد و سلامتی خودش از او بخواهید که به مقدار کافی بخوابد.
کلام پایانی
مخالفت با کودک کار بسیار سختی است و اگر مهارت کافی نداشته باشید، در این جدال نفسگیر شکست میخورید. برای اینکه بتوانید بهراحتی نه بگویید و کودکانتان را قانع کنید که از حرفهای شما پیروی کنند، ابتدا باید خودتان درک درستی از این مسئله داشته باشید و الگوی خوبی برای فرزندانتان باشید. به این صورت میتوانید راحتتر آنها را قانع کنید تا مخالفت شما را بپذیرند.